Your Company Logo Here

office (+46) 70-6479898

skype id       mjolnarn 

 

Video på Internet

Skrivet 2007 och är Silverlightbaserat

Vi började med ringa-upp modem för en 10 - 15 år sedan, sedan kom isdn anslutningarna och två knappar på klippen för olika hastigheter, vi använde publicerings system som realmedia och realplayer.

 När bredbandet kom innebar det en smärre revoultion på internet och streamad video av god kvalitet blev en verklighet.

För er som inte använder egna hemsidor kom portaler som Youtube, inte känt för världens bästa upplösning, ett annat problem är att alla filer kodas om av portalen för att passa in i bandbredden.

Med rätt kunskap går det att få ut riktigt bra kvalitet, eftersom portalen är gratis och väldigt välbesökt är den ett gyllene tillfälle att visa upp sig, se kostnaden för att få ett riktigt bra videoklipp utlagt på Youtube som en annons eller reklamkostnad där annonsen eller tidningen aldrig kastas, härunder är ett klipp som jag gjorde för ett tag sedan.

Youtube 720P HD

 

YOUTUBE 720 P

  

Youtube 1080 P

Går också att göra i 1080P för de som önskar, klippet får emellertid svårt att spela i realtid på mindre system som jag testat

YOUTUBE 1080 P

 

 

Microsoft Silverlight

Trots att det Youtube clip som är länkat ovan är mycket över den kvalitet som Youtube media normalt består av är förstås en egen hemsida att föredra för att få ut den allra bästa kvaliten från era videoklipp och, sedan jag började använda Microsoft Silverlight som publiceringsform för några år sedan använder jag bara detta alternativ för eget bruk, fungerar också väldigt bra worldwide, jag kan publicera klipp som streamar mycket väl även i tex Florida och Australien. 

Under här är samma klipp kodat med en VC1 advanced codec, kan ha svårt att streama på vissa system, inne i spelaren finns en knapp nere i högra hörnet för offline spelning, ni laddar hem hela klippet i er dator.

 

Silverlight 720P HD

SILVERLIGHT HD 720P

Från att hastigheterna på nätet bara har ökat ser vi nu en tillbakagång till lägre hastigheter med trådlösa modem och också andra typer av hårdvarulösningar för att titta på våra filer, detta samtidigt som utvecklingen i den andra kanten går mot ännu snabbare fiberöverföringar och ännu bättre hårdvarusystem för att titta på filerna, spannet mellan våra tittare blir allt större. 

Microsoft har en lösning för detta kallad  Smooth Streaming , består av ett flertal filer i den publicerade Silverlight foldern, systemet väljer den fil som den klarar av att spela i realtid, finns även justeringsmöjligheter inne i spelaren för att manuellt välja en lägre bandbredd -- = långsammare fil.

 

2013 och HTML5 - Den slutliga lösningen ?

Som förutspåddes i skrivande stund 2008 så måste hasigheterna minskas radikalt på videofilerna för att inte nätet skall bli överbelastat, detta förstås med bibehållen eller helst bättre kvalitet.

Att använda en spelare, i detta ovannämnda exempel Silverlight, var heller inte en enbart bra lösning, html5 spelaren finns redan inbyggd i din webbläsare, det är i skrivande stund bara Apple som trilskas lite med sina iphones och ipads men dom kommer nog att ansluta sig dom också så småningom.

Den nya kodningsteknik som jag använder idag gör det möjligt för mig att ( i skrivande stund ) gå ända ner till 600 kbps på en 720p ström, detta utan att ge alltför mycket avkall på mina kvalitestkrav, dessa klipp spelade på en Microsoft Surface Pro får mig att se ljust på framtiden, att titta på video, nyhetssändningar etc etc via sin surfplatta fungerar nu bra utan att avkall på kvalitetskraven och vartefter tekniken ytterligare förfinas kommer säkert fler och fler användare att använda sig av denna teknik.

Eftersom jag tycker om musik och gamla bilar blir det ett sånt klipp här under för demo, för de som vill ha betald kodningshjälp är html5 kodning ett av alternativen jag erbjuder, finns mer att studera på samma sida som detta klipp.